η κακιά μάγισσα!

Posted: Μαρτίου 21, 2012 in Αποδομώντας τα στερεότυπα...

Είναι γεγονός ότι η σημερινή κοινωνία μαστίζεται από ρατσισμό και λανθασμένα πρότυπα με αποτέλεσμα οι νέες γενιές να έχουν στερεότυπα και να διαιωνίζεται το πρόβλημα της κοινωνίας. Τα στερεότυπα περνούν στην συμπεριφορά μας κυρίως υποσυνείδητα. Λαμπρό παράδειγμα είναι ο ρατσισμός στους κακούς ήρωες των παραμυθιών που ακούμε και παρά την θέληση μας λαμβάνουμε αρνητικά μηνύματα. Χαιρόμαστε για το κακό που παθαίνει η κακία μάγισσα στο τέλος,  χωρίς να αναλογιστούμε τα δικά της συναισθήματα.

Η ιστορία,δεν μας παρουσιάζει πώς η κακία μάγισσα νιώθει και το γιατί νιώθει με αυτόν τον τρόπο. Αν εγώ ήμουν εκείνη, σίγουρα θα ένιωθα υποτιμημένη και αδικημένη. Αν είναι δυνατόν, ο καθένας που κάνει λάθος, να παραμερίζεται από την κοινωνία. Η μάγισσα δεν είναι απαραίτητα η ΄΄ κακία ΄΄ , επειδή προσπαθεί να διεκδικήσει τα όνειρα της. Έτσι και αλλιώς , το καλό επιτίθεται συνεχώς και εκείνη πρέπει να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο και να βγει νικήτρια, όπως άλλωστε κάνει και η δύναμη του καλού. Η μάγισσα έχει ξοδέψει τα χρονιά της και είχε καταβάλει πολύ κόπο για να κατακτήσει αυτό που επιθυμεί και να αποκτήσει την εξουσία και το κύρος της. Κανείς όμως δεν την σέβεται, όλοι την μισούν εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μάγισσα και δεν μπορούν να την καταλάβουν, αναγκάζοντας την να απομονώνεται και να απομακρύνεται από τους ανθρώπους. Τότε είναι που ο ρατσισμός της κοινωνίας , μετατρέπει την μάγισσα σε κακία μάγισσα και δέχεται την οργή της , έχοντας ως συνεπεία, τα καλά στοιχεία της κοινωνίας να  πολεμούν την  μάγισσα και να προκαλείται περισσότερος ρατσισμός  μέχρι τελικά να καταστραφεί. Η μάγισσα  νιώθει πως απειλείται και για αυτόν τον λόγο είναι καχύποπτη στην καλοσύνη . Θέλει να αποκτήσει δύναμη εξουσία και κύρος , αφού ποτέ δεν είχε το δικαίωμα επιλογής, καθώς οι άλλοι έπαιρναν αποφάσεις για την ίδια.Προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό της , προκειμένου να πάρει την αναγνώριση και τον σεβασμό που τόσο ποθεί. Όλοι όμως την κατηγορούν που χρησιμοποιεί την μαγεία για να τα πετύχει αυτά , χωρίς όμως να σκεφτούν γιατί. Ίσως να είναι ο δικός της μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος να καταφέρει οτιδήποτε. Άλλωστε ο καθένας θα έκανε το ίδιο στην θέση της. Πέρα όμως από αυτό υπάρχει ένας ανεξήγητος λόγος που τον πέρασε η εκκλησιά : ο φόβος ότι η μάγισσα είτε καταπολεμά τον »καλό» θεό και για αυτό πάντα χάνει , είτε έχει συμφωνία με τον »κακό» θεό σε αντάμα την καλοσύνη.

Εν τέλει νομίζω πως αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο κόσμος ασκεί ρατσισμό στην μάγισσα : διότι φοβάται το άγνωστο, το μυστηριώδες , το διαφορετικό από τα κατεστημένα της κοινωνίας. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΝΔΑΝΑΣ(Β4)

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Παύλος Μασμανίδης λέει:

    πολύ ωραία ιστορία

  2. Ο/Η Αναστασια Σ. Μιχαελα Σ. λέει:

    είναι πολύ ενδιαφέρον όλο το κείμενο..
    Μπράβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s